Yoga

Doel van de yogalessen, het mentaal rustiger krijgen en werken aan bewustwoording van ons lichaam, ademhaling en geest.

In het dagelijks leven kan en moet je zoveel doen en heb je zo weinig tijd. Misschien heb je het gevoel dat je jezelf voortdurend voorbij holt. In de yogales houden we weldoordacht halt. Weg van de drukte van het dagelijks leven, de spanning op het werk, het drukke gezinsleven of van de zorgen die je bezig houden. In plaats van de aandacht naar buiten te leggen, mag je dit uur helemaal aan jezelf besteden en de de aandacht naar binnen te keren.

Elke les is opgebouwd volgens een welbepaalde structuur.
Wanneer mensen binnenkomen in de les zitten ze vaak nog in de drukte van het alledaagse leven. Om de zintuigen meer naar binnen te richten is het belangrijk om een eerste moment van inkeer te creëren bij aanvang van de les.

Vervolgens gaan we via kriya het lichaam voorbereiden en versoepelen. Kriya’s zijn korte, actieve bewegingen gesynchroniseerd met een ritmische eenvoudige ademhaling. Bewegingen die de spieren, de gewrichten en de wervelkolom versterken en versoepelen, die de houding corrigeren en die de werking van de organen, de klieren en het zenuwstelsel verbeteren. Het lichaam probeert de spanningen los te laten en de energie vrij te laten stromen.

Tijdens het navoelen leren we bewust en opmerkzaam te zijn om deze pranische energie te leren voelen in ons lichaam.

Voorbereid door kriya kan nu een geleide aandacht gehouden worden zodat de energiestroom tijdens de ontspanning doorheen het lichaam geleid wordt. Tijdens de geleide ontspanning gaan we met onze aandacht door heel het lichaam. In het begin hebben gedachten de neiging om af te dwalen..door concentratie en focus merk je dat het gaandeweg steeds beter lukt om bij jezelf te blijven. Lichaam en mentaal ontspannen zich verder…

Nu is het lichaam helemaal klaar voor het uitvoeren van één of meerdere asana’s. Dit zijn onbeweeglijke houdingen van langere duur met aangepaste ademhaling en een naar binnen gerichte aandacht. Asana’s hebben impact op heel wat processen in het lichaam en bieden tal van voordelen voor de gezondheid. Het navoelen is belangrijk om ons lichaam en onszelf steeds beter te leren kennen.

Ook pranayama, de meer specifieke ademhalingstherapie krijgt zijn plaats binnen elke les. Afhankelijk van de moeilijkheidsgraad wordt dit meer in het begin dan wel aan het einde van de les geplaatst.

Ook het gebruik van mudra’s, mantra’s en bandha’s komt aan bod. We werken ook met ontspanning, visualisatie – en concentratieoefeningen.

Om optimaal te kunnen ontspannen maar ook voor een efficiënte begeleiding werk ik met groepen van maximum 6 deelnemers. Ik tracht een sfeer te creëren van rust en sereniteit, niet-prestatiegericht en ongedwongen. De focus ligt op het herstellen van het contact met het lichaam, je eigen grenzen ontdekken en accepteren, de aandacht naar binnen leren brengen, leren voelen welk effect de oefeningen hebben op je lichaam en je mentaal.

Huisregels en algemene yogahouding

  • De yogalessen worden per maand georganiseerd. De betaling gebeurt op de eerste les van de maand, het liefst per automatische overboeking. Vakantiedagen zijn reeds verrekend met de abonnementsprijs en de opzegtermijn is één kalendermaand. Zolang de groep niet vol is kan je nog aansluiten, je betaalt dan enkel nog de resterende lessen. Rekeningnummer NL22 INGB 0000 2047 79  tnv schoonheidssalon l’image.
  • Gelieve steeds op tijd te komen. De deur gaat 15 min. op voorhand open.
  • Draag makkelijk zittende kleren. Eventueel laagjes kleren (vestje).
  • Om hygiënische redenen vragen we om over de voorziene yogamatten een grote handdoek, dekentje of eigen yogamat te leggen.
  • Respecteer de stilte. Tijdens de yogalessen trachten we een sfeer te creëren die mogelijkheid geeft voor ieder om tot rust te komen.
  • Yoga beoefen je het best op een lege maag. We raden je daarom aan om 1-2 uur voor aanvang van de yogales niets meer te eten.
  • Informeer je lesgever over eventuele blessures, medische problemen of zwangerschap. Forceer je nooit in een houding, respecteer je eigen grenzen. Wees vriendelijk voor jezelf en vergelijk je niet met anderen, yoga is niet prestatiegericht.
  • Vorderingen op het yogapad worden bereikt door toegewijde oefening en veel geduld.


Wees welkom en geniet van het uurtje rust en aandacht voor jezelf!

Lesrooster en tarieven

Maandag
09.45 - 10.45 uur (Stoel) yoga
18.45 – 19.45 uur 
20.00 – 21.00 uur
(Locatie Corneliushuis Heerlerheide)

Woensdag
18.30 – 19.30 uur
19.45 – 20.45 uur
(Locatie Corneliushuis Heerlerheide)

Donderdag 18.30-20.00 matig gevorderden
20.15 -21.15 beginners
(Locatie Vormingsinstituut voor Yogadocenten te Zolder)

Vrijdag
18.30 – 19.30 uur
(locatie: Dansstudio Leonie, Monseigneur Nolensstraat 27 Heerlen)

Prijzen
Maandabonnement 32,50 euro 
5 rittenkaart 45,00 euro
10 rittenkaart 87,50 euro 
Introductie 5 lessen voor 35
Opzegtermijn 1 maand.